لیموترش ، حلقه های خشک شده لیموترش ، گل محمدی ، بهارنارنج ، دارچین ، هل ، میخک ، چای سبز

مراحل تولید چای سیاه

چای سیاه یکی از پرمصرف‌ترین نوشیدنی‌های دنیا است که حدود ۱۱۰ سال پیش وارد ایران شد و کم‌کم جای قهوه را به عنوان نوشیدنی داغ غالب ایرانیان گرفت.

انواع چای سیاه، سبز، اولانگ و سفید همگی از یک گیاه و بوته چای به نام Camellia Sinensis به دست می‌آیند و تفاوت آن‌ها در فرآیند و روش تولید هر یک می‌باشد.

چای سیاه Black tea – چای سیاه یا چای معمولی ۳/۲ مصرف چای مردم جهان را تشکیل می دهد. چای سیاه را به دو روش رسمی  ارتدوکس(orthodox) و غیره رسمی(unorthodox)  تهیه می نمایند.

فرآیند تولید چای سیاه در دنیا به ۲ صورت مختلف انجام می‌شود.

  •  روش ارتدکس یا رسمی
  •  روش C.T.C یا غیررسمی

در کشور عزیزمان، چای ایرانی به صورت رسمی و ارتدکس تولید می‌شود و میزان کمی چای C.T.C نیز از هند و کنیا وارد می‌شود.

چای ارتدکس و C.T.C به غیر از فرآیند، در ظاهر و مشخصات نیز با هم متفاوت هستند.

چای سیاه ارتدکس دارای برگ‌هایی کشیده و در هم پیچیده و چای سیاه C.T.C دارای برگ‌هایی گرد و کُره‌ای مانند است.

 

مراحل تولید چای سیاه ارتدوکس عبارتند از :

  •  چین برگ سبز ازباغات بوته های چای
  •  پلاس
  •  مالش
  •  تخمیر(اکسیداسیون)
  •  خشک کردن
  •  سرت(طبقه بندی)
  • بسته بندی

 

چین برگ سبز:

برگ سبز به شکل دو برگ و یک غنچه که لطیف‌ترین و باکیفیت‌ترین قسمت بوته چای است، چیده می‌شود.

چای باغات که تحت نظارت کنترل آفات بیولوژیک هستند، هیچ‌گونه سم و کود شیمیایی در آن‌ها استفاده نمی‌شود.

 

پلاساندن:

 

هدف اين مرحله کاهش رطوبت برگها به ميزان ۴۰ درصد و کاهش مقدار کافئين و تانن و کلروفيل و تبديل نشاسته به قند می باشد.

 

مالش:

در اين مرحله شيره گياه از سلولها خارج مي شود و براي مرحله بعد آماده مي شود . در اين مرحله ماده گس چاي ( تانن ) از سلولها خارج و در اثر تماس با هوا کمي سياه رنگ مي شود .

 

تخمير :

در اين مرحله حدود ۵۰ درصد از تانن چاي از بين مي رود و قسمتی هم اکسيده و به مواد معطر افزوده می شوند .

در موقع اکسيده شدن تانن همزمان با زياد شدن رنگ ، بوي علفی و رنگ سبز آن از بين مي رود . چای رنگ مسی یا قهوه ای روشن می گیرد.

 

خشک کردن :

در اين مرحله برگهاي چاي به سرعت در حرارت خشک ۸۵-۹۰ درجه سانتيگراد خشک و بلافاصله سرد مي شوند .

 

سرت و طبقه بندی چای سیاه :

در این مرحله چای تولیدی از لحاظ درشتی و ریزی تفکیک می شود که در صنعت چای سازی به سرت

و طبقه بندی معروف است انواع چای طبقه بندی شده دارای اسامی خاصی می باشد و عرضه آنها

به بازارهای مصرف بر اساس اصطلاحهای فوق انجام می گیرد که معرف خصوصیات کلی چای می باشد.

بسته بندي چای سیاه :

بعد از آماده شدن چاي، در كيسه هايي ريخته شده و بسته بندي و علامت گذاري مي شود. يعني وزن چاي ،

نوع آن و تاريخ توليد روي آن ثبت مي شود و آماده ارائه به بازار مي شود.

 

محصولات نافه