رازهای نهفته در دمنوش یا چای گیاهی
چای گیاهی هزاران سال است که در سراسر کره زمین مورد استفاده قرار میگیرد، چه در
زمانهای دور که تنها درمانگر برای تسکین درد و کم کردن التهاب بوده است و چه امروز که
به شکل روزانه مانند چای سبز برای صبحانه و یا دمنوش برای بیداری توسط بسیاری از مردم استفاده میشود.
دمنوش یا چای گیاهی تنها به چای سیاه و چای سبز اطلاق نمیشود بلکه طیف وسیعی از گیاهان را در بر میگیرد؛
اروپاییان برای چای معمولی کلمه Tea را به کار میبرند و برای دمنوشها از واژه Tisane استفاده میکنند،
چرا که دمنوش میتواند از برگ، ساقه، ریشه و یا حتی دانه تهیه شده باشد اما چای معمولی اصولاً تنها برگ خشک شده گیاه چای است.
از مهمترین دلایلی که سبب شد دمنوشها بیشتر مورد توجه قرار گیرند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
* تنوع بخشیدن به نوشیدنیهای روزانه
* خاصیت نشاط آوری با وجود درصد کافئین کمتر
* خواص درمانی چون آرامبخشی، تنظیم فشارخون، درمان چاقی و لاغری مفرط و…
* منبع غنی بسیاری از ویتامینها و مواد مغذی
* دمنوش تمام ویتامینهای گیاه را به طور کامل استخراج میکند و نوشیدن آن سبب میشود درصد بیشتری از مواد مغذی به بدن برسد.
تفاوت جوشانده و چای گیاهی
اگر گیاه را مستقیم با آب سرد یا گرم بجوشانند، جوشاندهای به دست میآید که خاصیت و اثر آن قویتر از دمنوش است
و در مقایسه با عرقیات گیاهی، خواص تقویتی و همچنین عطر خارج شده از گیاه بیشتر است. البته تحقیقات نشان داده است
جوشانده برخی گیاهان به دلیل تاثیر قوی و فوری بر برخی ارگانهای مختلف بدن، عوارض ناگواری به دنبال دارد و
میتواند به مسمومیت یاحتی مرگ منجر شود. در نتیجه توصیه میشود، برای مصارف روزانه به میزان متعادل از دمنوش استفاده
و مصرف جوشانده بخصوص جوشانده گیاهان ناشناخته بدون نظر و تجویز متخصصان این حرفه اجتناب شود.