لیموترش ، حلقه های خشک شده لیموترش ، گل محمدی ، بهارنارنج ، دارچین ، هل ، میخک ، چای سبز

مشخصات و خواص گل محمدی

گل محمدی

گل محمدی به فارسی « گل سرخ معطر » گفته میشود. بسیار معطر است و در ایران برای تهیه اسانس گل سرخ و گلاب به کار میرود. به فرانسوی Rose de Damas و به انگلیسی Damask rose  گفته میشود. گیاهی است از خانواده Rosaceae ، علمی آن Rosa damascena Mill. و مترادف های آن R .calendarum Borkh  و R.gellica var damascena Vss میباشد. طبق نظر برخی از گیاه شناسان این درختچه هیبریدی از  R.centifolia. R.gallica. می باشد.

 

خواص گل محمدی

مشخصات درختچه گل محمدی

درختچه کوچکی است با شاخه های زیاد و تیغ های ریز، پهن و قلابی شکل و گاهی سرخ رنگ و برگ های آن دارای ۷_۵ برگ چه دندانه دار میباشد. روی آن ها سبز براق و پشت آن خزی است. گل های آن صورتی کم رنگ و بسیار معطر و در بهار ظاهر میشود.

این درختچه در مناطق مختلف ایران در کاشان، قمصر، راوند و سایر بخش های کاشان و در فارس، میمند و در آذربایجان و قزوین و تعدادی از شهرهای ایران کشت میشود و از آن گلاب و اسانس گیری می نمایند. خاستگاه این گل سوریه است و در مناطق مختلفه هند و سایر مناطق دنیا نیز کم و بیش کشت میشود.

 

گل محمدی ایران: در حدود ۰/۰۰۱ تا ۰/۰۰۲ از گلبرگ هایش اسانس گرفته میشود و اسانس آن شامل ۵۱ _۴۵ درصد ماده است. اسانس گل سرخ محمدی به طور کلی شامل دو قسمت است. قسمت جامد بی بو به نام  «استئاروپتن» که تا زیر حرارت ۳۰ درجه سانتیگراد به صورت جامد است و قسمت مایع به نام اولئوپتن که قسمت روغنی بسیار معطر و خوشبوی آن است.

در اسانس گل سرخ علاوه بر سیترونلول وجود کتون و ژرانیول نیز تأیید شده است. گلبرگ های آن ۵_۴  ساعت پس از چیدن نیز تمام اسانس خود را حفظ میکند مشروط بر اینکه در محلول آب نمک ۲۰ درصد نگهداری شود.

 

 

مشخصات درختچه گل محمدی

از گلبرگ های آن نیز گل قند درست می کنند و در استعمال خارجی نیز ضماد آن به عنوان قابض و تونیک به کار میرود.

گلبرگ‌های گلمحمدی را می‌توان به صورت تازه به چای یا آبجوش اضافه کرده، پس از حدود ۵ الی ۱۰ دقیقه که دم کشید مصرف کرد، همچنین از این گلبرگ‌های خوشبو می‌توان به عنوان یک چاشنی معطر برای خوراک‌های گوشتی استفاده کرد.

یکی دیگر از موارد مصرف گلبرگ‌های این گل اضافه کردن آن به ماست همراه نعناء خشک و خیار است که با آن می‌توان یک میان وعده مقوی، خوشمزه و نیروزا تهیه کرد. برای شیرین کردن چای یا دمنوش گل محمدی می‌توان از عسل طبیعی استفاده کرد و از طعم مطبوع آن بهره‌مند شد.

برطرف کردن سرفه‌های مزمن، درمان دردهای شکمی و مشکلات گوارشی، کاهش خونریزی در دوران قاعدگی و برطرف کردن التهاب و حساسیت در بدن.

همچنین از روغن آن می‌توان به عنوان یک ملین برای درمان یبوست مزاج استفاده کرد، بوییدن عطر این گل در درمان افسردگی، رفع غم و اندوه و اضطراب موثر است.

گلمحمدی حاوی ویتامین‌ها و آنتی اکسیدان‌های مفید برای بدن از جمله ویتامین C است و برای درمان مشکلات پوستی از جمله آکنه و برطرف کردن انواع لکه‌های پوستی و چین و چروک می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

محلول گلاب بدست آمده از این گل به همراه آب، یک اسکراب بسیار مفید برای لایه برداری از پوست، رفع چین و چروک، پاک کردن آرایش و برطرف کردن آلرژی‌های پوستی است.

 

محصولات نافه