دمنوش هاي گياهي
دمنوش هاي گياهي فراورده هاي حاصل از دم كردن برخي گياهان دارويي هستند كه عطر، طعم و خواص حسي مطلوبي دارند. امروزه تمايل مصرف كنندگان به دمنوش هاي گياهي به صورت روزافزوني در حال افزايش است. اين امر به علت گسترش آشنايي مردم به خواص مفيد اين دمنوش ها و نيز افزايش آگاهي نسبت به اثرات مضر نوشابه هاي صنعتي است. در نتيجه بازار دمنوش هاي گياهي به شدت درحال گسترش بوده و به سبب كيفيت بالاي گياهان دارويي در كشور ما امكان صادرات اين محصولات نيز فراهم است.
توليد دمنوش هاي گياهي
چاي هاي اسانس دار يا عطري كه بيشتر به صورت وارداتي هستند، در كشور ما مصرف زيادي دارند. مشخص شده است؛ تركيبات شيميايي تشديدكنندة رنگ و طعم كه به اين چاي ها اضافه مي شوند اثرات زيان باري براي سلامتي افراد دارند. دمنوش هاي گياهي جايگزين هاي مناسب، خوش طعم و مفيد براي اين گونه چاي ها هستند. همچنين مي توانند مكملي مناسب براي چاي هاي داخلی محسوب شوند. هر فرد مي تواند براساس سليقه و ذائقة خود از اين نوشيدني ها بهره ببرد. با به كار بردن كمي ذوق و سليقه مي توان تركيبات گوناگوني از اين نوشيدني ها را تهيه و مصرف كرد.
ويژگي هاي گياهان دارويي
به نوشيدنی هايی كه از دم كردن گياهان دارويي مختلف به دست می آيند، دمنوش گفته می شود. دمنوش ها اجزای گياهان دارويي قابل حل در آب مانند گل، برگ، ساقه، ريشه، ً دانه و پوست ميوه هستند. اين دمنوش ها معمولا خاصيت دارويی دارند. انواع دمنوش ها به صورت تكی و يا تركيبی توليد می شوند. آويشن، زيره، چای سبز، بابونه و گل گاوزبان مهم ترين گياهان دارويی مورد استفاده در كشور ما هستند.گياهان دارويي، اغلب داراي سلول هايي با ديواره هاي مقاوم و مستحكم هستند كه بدن ما به سبب نداشتن آنزيم هاي تجزيه كنندة اين تركيبات، قادر به هضم و دسترسي به تركيبات مفيد آنها نيست.
دمنوش
بنابراين براي دسترسی به اين تركيبات سودمند بايد از روش هايي مانند دم كردن و يا جوشاندن استفاده كرد. دم كردن و جوشاندن گياهان دو روش مختلف است و نوشيدنی حاصل از هر روش، خاصيت و تأثير جداگانه ای بر بدن می گذارد. براي تهيه دمنوش گياه را در ظرفي دردار حاوي آب جوشيده، ريخته و به مدت ۵۱ تا ۰۲ دقيقه روي بخار ملايم قرار مي دهند و پس از دم كشيدن آن را صاف كرده و مصرف مي كنند. اما براي تهيه جوشانده، گياه را درون آب بر روي شعله قرار مي دهند. حاصل اين كار جوشانده اي است كه خاصيت ً سرد يا گرم ريخته و ظرف را مستقيما و اثرات قوي تري از دمنوش دارد. زيرا هنگام جوشيدن مواد مؤثره بيشتري از گياه خارج مي شود.